templul kiyomizudera kyoto japonia

templul kiyomizudera kyoto japonia

templul kiyomizudera kyoto japonia

Templul Kiyomizudera


Kiyomizudera (清水寺, "Templul Apei Pure") este unul dintre cele mai celebrate temple din Japonia. A fost infiintata in 780 in zona cascadei Otowa, in dealurile impadurite, la est de Kyoto. Numele sau face referire la apele pure ale cascadei. Templul a fost initial asociat cu secta Hosso, una dintre cele mai vechi scoli ale budismul japonez, insa si-a format propria sa secta, Kita Hosso, in 1965.

In 1994, templul a fost adaugat in patrimoniului mondial UNESCO.

Kiyomizudera este cunoscut pentru terasa din lemn alaturata salii principale, la 13 metri deasupra dealului de dedesubt. Terasa ofera o priveliste minunata – numerosi ciresi si artari dedesubt care izbucnesc intr-o mare de culoare primavara si toamna, precum si orasul Kyoto in departare. Sala principala, care, impreuna cu terasa, a fost construita fara folosirea cuielor, adaposteste o mica statuie a lui Kannon.

In spatele salii principale se afla Altarul Jishu, un altar dedicat divinitatii iubirii si casatoriei. In fata altarului sunt doua pietre, amplasate la 18 metri distanta una fata de cealalta. Descoperirea cu succes a drumului de la o piatra la celalalta, cu ochii inchisi, se spune ca aduce noroc in gasirea iubirii.

Cascada Otowa este situata la baza salii principala a lui Kiyomizudera. Apele sale sunt impartite in trei izvoare separate, iar vizitatorii folosesc cupe atasate de bete lungi pentru a bea apa. Fiecare izvor este considerat a avea un beneficiu diferit, si anume longevitate, succes la scoala si noroc in dragoste. Cei care beau din apa tuturor celor trei izvoare sunt considerati lacomi.

Alta structura a templului este Sala Okunoin, asemanatoare cu sala principala, inclusiv cu terasa, dar la scara mai mica. Aproape de Okunoin sunt sali dedicate lui Shaka Buddha (personajul istoric Buddha) si Amida Buddha, precum si o sala mica cu aproape 200 de statui de piatra ale lui Jizo, protectorul copiilor si al calatorilor. Pagoda Koyasu cu trei etaje se afla intre copacii din extremitatea sudica a templului si se spune ca o vizita la aceasta pagoda asigura o nastere usoara.

In jurul intrarii in Kiyomizudera, se afla alte cladiri ale templului, inclusiv o pagoda cu trei etaje, un depozit pentru sutre, porti mari de intrare si sala Zuigudo dedicata mamei lui Buddha.

Accesul in Kiyomizudera se face prin strazile aglomerate ale districtului Higashiyama, cu numeroase magazine si restaurante.

Districtul Higashiyama impreuna cu Kiyomizudera, Altarul Yasaka si alte temple din zona au o iluminare speciala de seara in cadrul festivalului anual Hanatoro desfasurat la mijlocul lunii martie. Kiyomizudera are, de asemenea, lumini speciale in sezonul frunzelor de toamna, in a doua jumatate a lunii noiembrie.

Program de vizitare: zilnic, 6:00-18:00

Website: viziteaza website

Pret: 400 yen

Rezerva-ti vacanta acum!

E-mail: contact@excursieinjaponia.ro

Telefon: +40729 341 004

Top