Cum poti escalada Muntele Fuji

Sep 22, 2022 | postat de Oana | categorie: japonia

Categorie: japonia
Muntele Fuji (富士山, Fujisan), cu o inaltime de 3776 de metri, este cel mai inalt munte din Japonia. Fuji este un vulcan activ, care a erupt cel mai recent in 1707, si se afla la granita dintre prefecturile Yamanashi si Shizuoka. 



DE UNDE POTI VEDEA MUNTELE FUJI

Muntele poate fi vazut si din Tokyo si Yokohama in zilele senine. In conditii meteorologice favorabile puteti vedea muntele Fuji din observatoarele Tokyo Metropolitan Government Office. Observatoarele din cele doua turnuri ale cladirii se afla la o inaltime de 202 de metri si le puteti vizita gratuit. Mai multe detalii aici

Un alt mod usor de a vedea Muntele Fuji este din tren calatorind pe ruta dintre Tokyo - Osaka. Daca luati Shinkansenul din Tokyo in directia Nagoya, Kyoto si Osaka, va puteti bucura de cea mai buna vedere a muntelui in jurul statiei Shin-Fuji, la geamurile din partea dreapta a trenului, la aproximativ 40-45 de minute de la plecarea din Tokyo. Mai multe detalii despre calatoria cu Shinkasenul aici

Retineti, insa, ca norii si vizibilitatea slaba blocheaza adesea vederea Muntelui Fuji si trebuie sa va considerati norocosi daca reusiti sa aveti o vedere clara a muntelui. Vizibilitatea tinde sa fie mai buna in anotimpurile mai reci ale anului, dimineata devreme si seara tarziu.

Daca doriti sa va bucurati de Muntele Fuji pe indelete, intr-un mediu natural frumos, ar trebui sa va indreptati catre regiunea Fuji Five Lake (Fujigoko) de la poalele nordice ale muntelui sau spre Hakone, o statiune termala din apropiere. 

muntele fuji japonia

ALPINISM PE MUNTELE FUJI

IMPORTANT! Muntele Fuji va ramane inchis pentru public in timpul sezonului de escalada 2020 pentru a preveni raspandirea coronavirusului. Toate traseele catre varf si cabanele vor fi inchise.

Muntele Fuji este deschis oficial pentru alpinism incepand cu luna iulie si pana la mijlocul lunii septembrie, pe mai multe rute. 

In aceasta perioada, muntele este, de obicei, neinzapezit, vremea este relativ blanda, accesul cu mijloacele de transport in comun este usor, iar cabanele de pe munte sunt deschise. Aproape oricine, chiar si fara experienta de catarare, poate sa abordeze muntele in timpul sezonului oficial. 

Datele specifice depind de conditiile meteorologice din fiecare an in parte si de traseu. In ultimii ani s-au stabilit astfel: traseul Yoshida, deschis intre 1 iulie - 10 septembrie, iar traseele Subashiri, Gotemba si Fujinomiya deschise intre 10 iulie - 10 septembrie. 



Traseele de catarare pot fi foarte aglomerate deoarece atat turistii japonezi, cat si cei straini isi doresc sa escaladeze muntele. Cea mai aglomerata perioada este in timpul Saptamanii Obon, la mijlocul lunii august, cand turistii trebuie sa stea la cozi pentru a traversa unele pasaje. Cea mai putin aglomerata perioada este la inceputul sezonului de catarare, in iulie, in timpul saptamanii. Insa, la inceputul lunii iulie, vremea tinde sa fie ceva mai instabila in comparatie cu restul sezonului. Weekendul este de evitat in general. 

TRASEELE

Muntele Fuji este impartit in zece statii, prima statie este la poalele muntelui, iar a zecea statie este in varf. Drumurile asfaltate ajung pana la a cincea statie la jumatatea drumului. Exista patru statii 5 in patru zone diferite ale muntelui, de unde majoritatea oamenilor isi incep ascensiunea:

Statia a 5-a Subaru Fuji Line (Prefectura Yamanashi)
Traseul Yoshida
Altitudine: aproximativ 2300 metri
Ascensiune: 5-7 ore
Coborare: 3-5 ore
Aceasta este cea mai populara baza pentru urcarea spre varf si este foarte usor accesibila din regiunea Fuji Five Lakes si din Tokyo. In preajma statiilor 7 si 8 sunt o multime de cabane. In plus, exista trasee separate pentru urcare si coborare. 

Statia 5 Subashiri (Prefectura Shizuoka)
Traseul Subashiri
Altitudine: aproximativ 2000 de metri
Ascensiune: 5-8 ore
Coborare: 3-5 ore
Traseul Subashiri se intalneste cu traseul Yoshida in jurul celei de-a 8-a statii. 

Statia a 5-a Gotemba (Prefectura Shizuoka)
Traseul Gotemba
Altitudine: aproximativ 1400 de metri
Ascensiune: 7-10 ore
Coborare: 3-6 ore
Aceasta a 5-a statie este la o altitudine mult mai joasa, iar ascensiunea spre varf este in consecinta mult mai lunga.  In jurul statiilor 7 si 8 sunt mai multe cabane. 

Statia a 5-a Fujinomiya (Prefectura Shizuoka)
Traseul Fujinomiya
Altitudine: aproximativ 2400 metri
Ascensiune: 4-7 ore
Coborare: 2-4 ore
Aceasta este cea mai apropiata statie a 5-a de varf si este baza pentru abordarea sudica a muntelui prin traseul Fujinomiya. De-a lungul acestui traseu sunt mai multe cabane. 

fuji san japonia

CAT DE DIFICILA ESTE ASCENSIUNEA?

Ascensiunea nu prezinta dificultati majore. Doar in unele puncte, terenul este destul de abrupt si stancos. Signalistica, abundenta de-a lungul traseului, ii avertizeaza pe drumetii cu privire la alte probleme minore, precum rafale bruste de vant sau posibile caderi de pietre. Cu toate acestea, principala provocare este ritmul intens al urcusului si aerul din ce in ce mai rarefiat cu cat se ajunge la o altitudine mai mare.

ESTE RECOMANDAT SA ANGAJATI UN GHID?

Deoarece drumetia nu este dificila din punct de vedere tehnic, o persoana obisnuita nu va avea nevoie de ghid. In plus, in timpul sezonului de escalada, sunt multi alti turisti pe orice traseu ati alege.

CUM PLANIFICAM ASCENSIUNEA?

Majoritatea turistilor incearca sa isi planifice ascensiunea astfel incat sa asiste la rasaritul soarelui pe varful muntelui. Sansele ca varful muntelui sa nu fie innorat sunt mai mari in primele ore ale diminetii.

rasarit fuji

Modul recomandat de a face acest lucru este sa va petreceti noaptea intr-o cabana in jurul statiilor a 7-a sau a 8-a in prima zi si sa continuati drumul spre varf devreme in a doua zi. Retineti ca vara soarele rasare la 4:30-5:00 dimineata.
Urcarea si coborarea muntelui intr-o singura zi in timpul zilei este de asemenea posibila, dar nu este recomandata. Vizibilitatea tinde sa fie si mai scazuta in timpul zilei, cand muntele este infasurat frecvent in nori.
Plimbarea in jurul craterului Muntelui Fuji dureaza aproximativ o ora. 



CABANELE

O noapte petrecuta la una din cabanele de pe muntele Fuji costa de obicei aproximativ 5000 de yeni (aprox 205 de lei) de persoana, fara mese si aproximativ 7000 de yeni (aprox 285 de lei) de persoana, cu doua mese. Cabanele sunt extrem de aglomerate in timpul varfului de sezon de escalada. 
Cele mai multe cabane ofera toalete platite (de obicei 100-200 yeni, aprox 4-8 lei) si vand mancare, apa si alte obiecte care va ajuta la catarare. 
In plus, majoritatea cabanelor au un fier incins special pe care il folosesc pentru a marca bastoanele de drumetie din lemn (contra cost) pe care multi turisti le achizitioneaza atunci cand urca pe munte.

ECHIPAMENTUL NECESAR

Incaltaminte adecvata
Terenul stancos si abrupt in unele sectiuni si potentialul unor rafale subite si puternice ale vantului sunt motive pentru a aduce pantofi de drumetie adecvati care va protejeaza gleznele.

Haine adecvate
Asigurati-va ca aveti protectia adecvata impotriva temperaturilor scazute si a vantului puternic. Poate fi sub zero grade la varf. Este important sa aveti echipament de ploaie deoarece conditiile meteorologice se pot schimba foarte repede pe munte. Manusile sunt recomandate atat impotriva frigului, cat si pentru parcurgerea pasajelor abrupte si stancoase.

Lanterna
Daca mergeti noaptea, o lumina flash este recomandata in orice anotimp si esentiala in afara sezonului de varf, cand traseul nu este luminat de alti drumeti. Majoritatea oamenilor aleg lampile frontale, deoarece lasa ambele maini libere.

Alimente
Este important sa aveti suficienta apa si hrana, in special pe traseele unde exista putine refugii montane pe parcurs. Cabanele montane ofera diverse meniuri de mancare si bautura; cu toate acestea, retineti ca preturile cresc odata cu altitudinea. De asemenea, fiti pregatiti sa transportati gunoiul acasa, deoarece pe munte nu exista cosuri de gunoi publice.

Bani
Banii cash sunt necesari pentru a cumpara lucrurile de care aveti nevoie pe munte, cum ar fi apa, sau pentru a putea utiliza toaletele. 

Bat de drumetie (optional)
Desi nu sunt neaparat necesare, multi turisti achizitioneaza bastoane de drumetie din lemn la a 5-a statie pentru a-i ajuta la urcarea pe munte. Bastoanele de drumetie costa aproximativ 1500-2000 de yeni (aprox 60-80 de lei) si sunt vandute la toate statiile 5, cu exceptia Gotemba. 

TAXA DE ADMITERE PE MUNTE 

In timpul sezonului de escalada, turistii sunt rugati sa contribuie cu 1000 de yeni (aprox 40 de lei) de persoana la statiile de colectare de la fiecare capat de traseu. Banii sunt folositi pentru a acoperi o parte din cheltuielile generate de numarul mare de alpinisti care viziteaza muntele in fiecare vara, in special pentru protectia mediului si pentru garantarea sigurantei alpinistilor.

Pentru mai multe detalii despre Muntele Fuji, trasee si durata acestora, accesati website-ul official al muntelui aici.



Top